Shirel Golan, de 22-jarige overlevende van bloedbad van 7 oktober 2023, overleden

Spread the love

Shirel Golan en haar partner, Adi, waren onder degenen die het bloedbad wisten te ontvluchten op het Nova openlucht festival

Shirel Golan beëindigde zelf haar leven tragisch op haar verjaardag. Na een lange strijd met het post traumatisch stress syndroom (PTSS). Ze was een overlevende van de slachtpartij die hamas op 7 oktober 2023 op het Nova festival aanrichtte. Het festival vond plaats bij Kibbutz Re’im en eiste 364 slachtoffers.

Golan werd dood in haar woning in Porat, vlakbij Netanya, aangetroffen. Ze had plannen gemaakt om haar verjaardag met geliefden te vieren. Haar broer, Eyal, uitte zijn woede en beschuldigde de staat dat zij gefaald hebben met het verlenen van de geestelijke gezondheidszorg die zij zo dringend nodig had na haar trauma.

“Als de staat voor haar gezorgd had, was dit niet gebeurd”, zei Eyal tegen Hebreeuwse media. Hij vertelde ook dat zijn moeder vervroegd met pensioen was gegaan om voor Shirel te zorgen, maar de familie had haar alleen op de dag van haar verjaardag alleen gelaten.

Overlevenden

Golan en haar partner, Adi, waren onder degenen wie het lukten om het bloedbad op het openlucht festival te ontvluchten. Ze moesten hun auto verlaten en schuilden urenlang onder een struik. Daar werden zij door een politieagent, die circa 200 mensen redde, gered. Golan heeft haar ervaringen in november 2023 gedeeld met de omroep Kan.

Ondanks dat zij leed aan zware PTSS en twee keer in het ziekenhuis werd opgenomen, heeft de staat haar toestand nooit officieel bevestigd, aldus de familie. De enige support die zij kreeg was van de “Tribe of Nova Community”, een groep overlevenden van het festival.

Eyal uitte zijn frustratie en zei:”De staat Israël heeft mijn zus twee keer vermoord. De eerste keer mentaal in oktober, en de tweede keer fysiek op haar 22e verjaardag.” Hij riep de overheid op om actie te ondernemen om meer tragedies te voorkomen. Hij waarschuwde dat andere overlevenden een zelfde lot kunnen ondergaan omdat zij geen hulp krijgen.

Op 16 april 2024 hadden al 50 overlevenden van de terreur van 7 oktober 2023 zelfmoord hadden gepleegd.

Hulpverlening

Als reactie stelde het Israëlische ministerie van Welzijn en Sociale Diensten dat zij meerdere hulpverlenende mogelijkheden aanbieden aan de overlevenden van de slachting. Zij riepen degenen die hulp nodig hebben ook op om hulplijn, die 24 uur per dag bereikbaar is, te bellen.

De dood van Golan onderstreept de grotere geestelijke gezondheidscrisis die duizenden Israëlieten sinds de aanvallen van 7 oktober 2023 treft. Experts schatten dat tot wel 30.000 mensen PTSS kunnen ontwikkelen als gevolg van de aanslagen en daarop volgende conflicten. Deze piek in gevallen heeft een grote druk gelegd op een al overweldigd systeem van gezondheidszorg. Mensen die therapie zoeken worden geconfronteerd met lange wachtlijsten, tot wel negen maanden, voor afspraken.

De familie van Shirel Golan rouwt om haar verlies en roept de staat op om wakker te worden en de urgente geestelijke nood van de overlevenden te ledigen. Eyal, haar broer, hoopt dat hun tragedie kan zorgen voor aandacht voor het probleem. En dat zo voorkomen kan worden dat meer families getroffen worden door het verlies van hun geliefden als gevolg van onbehandelde PTSS.

De “Tribe of Nova Community”, en andere particuliere organisaties, hebben aangeboden slachtoffers te helpen zolang uitgebreide hulp vanuit de staat uitblijft. De familie rouwt niet alleen vanwege de dood van Shirel, maar ook omdat zij geloven dat deze tragedie voorkomen had kunnen worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *