Als een veldhospitaal staat de kerk in de wereld. Juist op een plaats van wonden kan zij van betekenis zijn, stelt de Raad van Kerken in zijn recent uitgebrachte rapport ”Presentie en profetie”.
Dit artikel is een reactie op dit artikel.
Laodicea
Laat ik beginnen met te stellen dat wij in de tijd van de kerk van Laodicea (Op. 3) leven, de kerk waar Jezus buiten staat (Op. 3:20). Maar gelukkig zien we ook nog kerken van eerdere brieven. De tijd waarin we leven is wel een feit wat we in ons achterhoofd moeten houden.
De kerk van Laodicea probeert maatschappelijk relevant te zijn, sluit daarmee eerder een verbond met de wereld dan dat zij naar God luistert. Jakobus is daar nogal duidelijk over:
Overspeligen, weet gij niet, dat de vriendschap met de wereld vijandschap tegen God is? Wie dus een vriend der wereld wil zijn, wordt metterdaad een vijand van God. (Jakobus 4:4)
Presentie en profetie
”Presentie” en ”profetie” keren als sleutelwoorden in het rapport terug. Waarom deze begrippen?
„De kerken willen present zijn in de samenleving, door naast mensen te staan in hun pijn en onrust. In navolging van paus Franciscus vergelijken we de kerk met een veldhospitaal: juist door aanwezigheid op de plek van de gewonden kan de christelijke gemeente van betekenis zijn.
Bizar dat een paus als voorbeeld wordt genoemd. De hervorming is juist ontstaan doordat de RK-kerk de weg volledig kwijt was, al zijn er meer dan voldoende oprecht gelovigen binnen ook deze denominatie.
Een veldhospitaal heeft één hoofdfunctie: Soldaten oplappen zodat ze zo snel mogelijk weer als kanonnenvoer kunnen dienen. De kerk zou een compleet andere functie moeten hebben, namelijk mensen redden en de Weg wijzen naar hun eeuwige heil en de vrede die daarmee gepaard gaat in dit leven!
Daarnaast heeft de kerk de taak om haar stem te verheffen: profetisch spreken. Niet te vaak, want dan verliest het zijn kracht. Maar het is zondig om te zwijgen als er iets op het spel staat dat strijdig is met Gods bedoeling voor de wereld en de boodschap van het Evangelie.”
Nee, vooral niet te vaak, want dat strijk je de maatschappij tegen de haren in! De Bijbel roept echter op dat wij te pas en te onpas het Evangelie moeten delen. Mensen moeten er feitelijk 24/7 mee geconfronteerd worden.
Wanneer is dat het geval?
„Op het ogenblik speelt bijvoorbeeld de vraag of kerken zich moeten uitspreken tegen het harde asielbeleid dat het kabinet heeft aangekondigd. In het verleden lieten christelijke gemeenten zich ook horen over maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de kerken die in de jaren dertig de rassenleer van het nationaalsocialisme veroordeelden. Er moet gesproken worden als de menselijke waardigheid in het geding is en de mens niet als Gods schepsel wordt geëerd.”
Hier heb ik al eerder een reactie op geschreven. In de jaren dertig zwegen de meeste kerken. Er is – voor zover mij bekend – slechts één dominee vervolgd vanwege het feit dat hij het lef had om Hitler een “boef” te noemen!
Mogelijk, en ik hoop het van harte, waren er toen al meer dominees die inzagen wat voor vlees we werkelijk in de kuip hadden, maar het is duidelijk dat de politiek dat niet door had.
De menselijke waardigheid is ook in het geding als jongeren verplicht thuis moeten blijven wonen omdat we meer dan 400.000 woningen in ons land te kort komen. Hoe doe je dat dan met:
Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen en die twee zullen tot een vlees zijn. (Mattheüs 19:5)
Is die stelling van Jezus in 2024 dan niet meer van belang?
Profetisch spreken gaat toch ook over het aan de kaak stellen van zonden?
„In het rapport is het begrip ”zonde” vermeden. De kerken die deel uitmaken van de Raad hebben verschillende opvattingen over deze term. De een ziet de mens als een schepsel dat van nature tot het kwade geneigd is, terwijl de ander uitgaat van het goede in de mens.
Waarom ben ik niet verbaasd dat het “begrip “zonde” ” vermeden is? Ik zoek even snel in de NBG’51 vertaling…
- zonde 218
- zondig 10
- zondigde 3
- zondigden 5
- gezondigd 90
- zondigt 29
- zondeschuld 1
- zondige 10
- zondigen 34
Er zijn natuurlijk wel meer termen die op zonde wijzen, maar dan wordt het een aparte studie, dus ik beperk me even tot deze. Het woord “zonde” komt dus minstens 400 keer in de Bijbel (NBG’51) voor.
Oké, dat was wat sarcastisch, maar toch. Hoe kun je als kerk ook maar het minste idee van relevantie hebben en een onderwerp als zonde volledig aan de kant schuiven? Jezus zou Heer van de kerk moeten zijn, maar zoals we al zagen staat Hij maar al te vaak buiten en klopt op de deur!
Jezus kwam om onze zonden! Jezus en Die gekruisigd (1 Cor. 2:2) is de kern, de essentie van het bestaansrecht van de kerk! Jezus stierf voor onze zonden, en dat ga je dan als “Raad van Kerken” maar ‘vermijden’?
Sorry, maar dan heb je als kerk dus inderdaad geen enkel bestaansrecht meer, en is het hele artikel over “presentie en profetie” niet meer dan hol, leeg, inhoudsloos geleuter!
Als Raad van Kerken willen we niet als zedenmeester overkomen, wetend dat de kerk zelf ook niet vrijuit gaat. Het woord ”zonde” kan tot een afkeerreactie leiden: daar heb je de kerk weer, die ons komt vertellen wat zondig is.
Nogmaals: Vriendschap met de wereld = vijandschap tegen God.
Hoe ben je een zedenmeester als je het Woord van God recht snijdt? Als je het Woord van God laat spreken? En natuurlijk beseft iedereen heus wel dat ook kerkmensen geen heiligen zijn en zondig zijn. Dat zijn we namelijk allemaal.
Een dominee die over zonde preekt, preekt net zo hard tegen zichzelf als tegen de kerk, als tegen de wereld! Er is geen onderscheid in zonde. Voor de Heilige God kan geen enkele zonde bestaan. Daarom kwam Hij als Jezus als Enige volmaakte offer!
En uiteraard roept het woord “zonde” een afkeerreactie op bij een boos en ontaard geslacht! Misschien is dat ook juist wel de bedoeling!
Zien we Jezus ergens overwegen “Laat Ik dit maar niet zeggen, want wat zullen de mensen wel niet denken?” Nee! Nee! Nee!
Hij noemde de Farizeeërs, de kerkmensen van Zijn tijd “adderengebroed” en “witgekalkte graven”!
Hielden de apostelen zich in bij het schrijven van hun brieven? Ik kan dat nergens vinden. Ze spraken openlijk over de zonden van de mensen, soms tot in behoorlijk detail en veroordeelden die ook openlijk!
Een compleet tegenovergestelde reactie dan de “Raad van Kerken” nu dus aanneemt, waarmee we rustig kunnen stellen dat de houding van de “Raad van Kerken” volkomen onbijbels is!
Er wordt roofbouw op de planeet aarde gepleegd. Er is sprake van genderongelijkheid en slavernij. Dáárover moet de kerk zich laten horen.”
Nee, daarover hoeft de kerk zich helemaal niet te laten horen! De kerk is verantwoordelijk voor de boodschap van Redding door Jezus! Om mensen de Weg te wijzen naar het eeuwige leven in de Hemel!
De kerk moet beseffen dat God spreekt over een nieuwe Hemel en een nieuwe aarde. Deze aarde gaat dus verloren en is al reddeloos. De mensen op die aarde zijn voor God echter oneindig veel belangrijker en zij zouden door de kerk gered moeten worden! De prioriteit van de “Raad van Kerken” ligt dus volkomen verkeerd!
Er is geen sprake van genderongelijkheid!
Man en vrouw schiep Hij hen (Genesis 1:27; 5:2; Mattheüs 19:4; Markus 10:6)
Alles wat daarbuiten komt is niet van God! De “Raad van Kerken” moet hier verre van blijven en mensen wijzen op de Waarheid van de Bijbel!
Slavernij zou het enige onderwerp moeten zijn waar de kerk zich over laat horen. Maar met de huidige focus op het eerste, de roofbouw, brengt ze zichzelf daarmee gelijk in een spagaat. Uiteraard moet dan het narratief gevolgd worden, wat slavernij juist in de hand werkt door de winning van zeldzame materialen door kindslaven in onder meer Congo of lithium in Latijns Amerika, wat grote milieuschade met zich meebrengt en grote gebieden onbewoonbaar achterlaat.
Volgens het rapport heeft de kerk een boodschap voor de wereld. Wat is die boodschap?
„Samengevat gaat het erom dat wij er mogen zijn en dat God van mensen houdt. Wij worden geliefd en het logische vervolg is dat we in liefde met de medemens en de wereld om moeten gaan. Voor haat, wantrouwen en achterdocht –waar de wereld op dit moment door geregeerd lijkt te worden– is dan geen plaats.”
Zucht… het is om moedeloos van te worden. Peter Nissen spreekt over “profetie”, maar kent duidelijk het profetische woord niet. De haat, wantrouwen en achterdocht waar de wereld op dit moment door geregeerd worden is een teken van de eindtijd waarin we leven. Dat gaat de “Raad van Kerken” dus niet oplossen.
De krampachtige pogingen om maatschappelijk relevant te zijn laten steeds weer zien dat er slechts één gevolg is: Steeds meer mensen haken af bij de kerk. Ze bereiken dus het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten bereiken!
Maar door de vriendschap met de wereld zal dat wel logisch zijn: Ook daar gaan we slechts achteruit.
De Bijbelse boodschap is ook dat wie niet in de Zoon van God gelooft, verloren gaat. Hoe komt dat terug in de notitie?
„Dat hebben we in het rapport niet genoemd, omdat de negentien kerken van de Raad daar allemaal hun eigen theologie over hebben. Wij kiezen voor een positieve boodschap en niet voor de dreigende woorden van straf en verdoemenis. De kerk heeft de taak om mensen overeind te helpen en bij te staan, zodat zij met moed in het leven kunnen staan.”
Hoe kun je in vredesnaam negentien theologieën hebben over de kernboodschap van de Bijbel? Dan is er volgens mij maar één oplossing mogelijk: Alle negentien opsluiten met alleen een Bijbel en een maand eten en zorgen dat daar overeenstemming over ontstaat!
“Wij kiezen voor een positieve boodschap en niet voor de dreigende woorden van straf en verdoemenis.”
Nee, dat kies je niet! DE positieve boodschap van de Bijbel is dat er redding mogelijk is door Jezus! De straf en verdoemenis zijn feiten die voor ieder mens gelden!
“De kerk heeft de taak om mensen overeind te helpen en bij te staan, zodat zij met moed in het leven kunnen staan.”
De enige manier waarop de kerk mensen echt kan helpen is dus juist de boodschap van redding door Jezus!
Hoe kun je toch stellen dat je mensen wilt helpen “zodat zij met moed in het leven staan”, terwijl je ze in feite voorliegt en per saldo verloren laat gaan door na te laten om hen op Jezus te wijzen?
De enige reden dat mensen met recht moedig in het leven kunnen staan is door redding door Jezus. Door hun wedergeboorte en doop met de Heilige Geest!
Peter Nissen, die als kerkhistoricus en theoloog meeschreef aan het rapport ”Presentie en profetie” van de Raad van Kerken
„De kerk heeft de taak om mensen overeind te helpen en bij te staan, zodat zij met moed in het leven kunnen staan” – Peter Nissen, theoloog