Voor Kamala Harris is geloof een werkwoord

Spread the love

Voor Kamala Harris is geloof een werkwoord; „Ik lees de Bijbel om frisse ideeën op te doen”

Toen ik de kop las kreeg ik al kriebels. Hopelijk zou dat overgaan bij het lezen van het artikel.

Kort nadat president Joe Biden haar had verteld dat hij zich uit de verkiezingscampagne terugtrok, belde Kamala Harris naar dr. Amos Brown, de voorganger van de Third Baptist Church van San Francisco. Of hij voor en met haar wilde bidden nu ze begon aan de race naar het Witte Huis? De 83-jarige baptistenvoorganger voldeed graag aan dat verzoek.

Het lijkt mij als christen een absoluut onmogelijk verzoek. Hoe kan iemand die haar campagne gaat bouwen op babymoord een voorganger vragen om voor haar te bidden? Hoe hypocriet kan het nog worden?

„Ik heb gebeden of in het leven en werk van Harris zichtbaar mag worden hetgeen God eist in Micha 6 vers 8 : Recht doen, weldadigheid liefhebben en nederig te wandelen met God”, zo vertelde de hoogbejaarde predikant deze week aan Religion News Service.

Dan zal ik wel iets missen, maar deze drie eigenschappen zie ik niet in het leven van Harris.

Harris hecht veel waarde aan het gebed en de woorden van ds. Brown, die in San Francisco bekend staat als een progressieve predikant die al zijn leven lang strijdt voor de rechten van Afro-Amerikanen. Ze beschouwt hem als haar geestelijke vader. In een toespraak op de jaarvergadering van de National Baptist Convention in 2022 zei ze tegen hem: „Al minstens twee decennia lang wend ik mij tot u. (…) En ik zal zeggen dat uw wijsheid mij echt heeft geleid en gevormd in de moeilijkste perioden van mijn leven. U bent voor mij altijd een bron van inspiratie geweest.”

Is dat niet de standaardreactie van ELKE Amerikaanse presidentskandidaat? Ze hechten allemaal opeens veel waarde aan gebed. Maar als ze aan de macht zijn dan blijft er van de christelijke inhoud die ze claimen na te streven niet veel over.

Liegen (“I did not have sex with that woman”), bedriegen, moord (Hilary Clinton liet een groep soldaten aan hun lot over), babymoord (linkse politici zijn allemaal pro-abortus), zijn vervolgens de dagelijkse praktijk.

Harris gaat al vanaf haar kinderjaren geregeld naar de kerk. In een interview met Interfaith Youth Core, een jongerenblad dat interreligieus contact bevordert, vertelt Harris: „Op zondag stak mijn moeder mijn zus Maya en mij in onze zondagse kleren en stuurde ons met de onderbuurvrouw naar de 23rd Avenue Church of God in Oakland, Californië. Daar zongen Maya en ik in het kinderkoor. Daar heb ik een aantal van mijn vroegste herinneringen aan het onderwijs uit de Bijbel. Dat heeft mij gevormd.”

Ach ja, van naar de kerk gaan wordt je net zoveel christen als dat je een auto wordt van naar de garage gaan, dus die opmerking is ook al weer zo nietszeggend als maar kan. De term “interreligieus” is wel interessant, want dat duidt op de eenwereldreligie die er aan komt. Het is zeker niet verbazingwekkend dat een linkse politica als Harris daar voorstander van zal zijn.

Als volwassene kerkte Harris jarenlang bij dr. Amos Brown. Hij is met zijn gemeente aangesloten bij de National Baptist Convention. Dit verband van baptistengemeenten onderscheidt zich van de meer bekende en grote Conventie van Zuidelijke Baptisten door een meer progressieve koers. Ze bestaat vooral uit Afro-Amerikaanse kerken. Op leerstellig gebied is er ruimte voor bevrijdingstheologie en voor moderne ethische opvattingen. Harris voelt zich naar eigen zeggen „zeer gelukkig” in dat liberale kerkelijke klimaat.

Het zijn dus met name de Afro-Amerikaanse kerken waar het “progressieve christendom” zijn oorsprong vindt. Dat is ook de bevolkingsgroep waar het meeste abortus voorkomt. In een stad als New York City worden meer gekleurde baby’s geaborteerd dan geboren!

Overigens is Harris niet in een strikte baptistische traditie opgegroeid. Haar vader, de Jamaicaan Donald Harris, was opgevoed in de anglicaanse traditie. Later is hij overgegaan naar het baptisme. Kamala’s moeder, Shyamala Gopalan, kwam uit Chennai in India en was hindoe. Kamala’s eigen naam heeft een relatie met het geloof van haar moeder. Kamala betekent in het Sanskriet ”lotus” en is een andere naam voor de hindoegodin Lakshmi.

En hier komt de aap uit de mouw! Ze laat zich beïnvloeden door occulte oosterse invloeden. De Bijbel is duidelijk: Je kunt geen twee heren dienen, en nu is dus ook wel duidelijk door welke goden Harris zich echt laat inspireren, en dat wordt helaas alleen maar bevestigt door de rest van het artikel.

Kokosnoten breken

Doordat Kamala en haar zusje na de scheiding van hun ouders bij moeder Shyamala bleven, kregen ze in hun opvoeding het nodige van het hindoegedachtegoed mee. Moeder Harris nam haar kinderen mee naar de hindoetempel en op reizen naar India. Daar zagen de meisjes Harris hoe er geofferd werd aan hindoegoden.

Dergelijke rituelen hebben ook later voor Harris nog waarde. Toen ze zich bijvoorbeeld in 2010 kandidaat stelde als procureur-generaal van Californië, belde ze naar haar tante Sarala Gopalan in India en vroeg die om in een hindoetempel voor haar kokosnoten te breken. Die zouden haar geluk kunnen brengen. The New York Times meldt dat haar tante 108 kokosnoten brak, een getal dat gunstig is in het hindoeïsme.

God is duidelijk: Je kunt geen twee heren dienen! Als zij waarde hecht aan deze rituelen, dan kan zij geen christen zijn! En het wordt gekker!

De multireligieuze opvoeding kreeg bij Harris een vervolg in haar eigen gezin. In 2014 trouwde ze met de Jood Doug Emhoff, advocaat in San Francisco. Doug en Kamala onderhouden sindsdien binnen hun gezin een aantal Joodse tradities.

Dus we hebben nu al te maken met een mix van religieuze christelijkheid, hindoeïsme en Jodendom. Andrew Strom schreef een prima boek over de schadelijke invloeden van het hindoeïsme in het christendom.

Tegelijk zegt Harris open te willen staan voor andere godsdienstige opvattingen. Zij krijgt daarbij alle steun van haar man. Emhoff is in de achterliggende vier jaar actief geweest bij het bevorderen van de interreligieuze dialoog. In die hoedanigheid trad hij –nota bene als Jood– op bij islamitische samenkomsten gedurende de ramadan. Samen met haar man organiseerde Harris vorig jaar bij haar thuis een viering ter gelegenheid van het islamitisch offerfeest. Het was de eerste keer dat zo’n feest in de residentie van de Amerikaanse vicepresident plaatshad.

Beiden blijken dus mee te werken aan de opkomst van de “eenwereldreligie”, in ieder geval een mix van islam, christelijkheid en Jodendom. Een Jood die optreedt bij islamitische samenkomsten heeft zich door de islam laten overwinnen! En hoe niet-verbazingwekkend is het dat Harris een offerfeestje bij zichzelf thuis organiseert.

Dat moet toch allemaal kunnen in het vrijzinnige links liberalisme van de eindtijd!

De aanstaande Democratische presidentskandidaat zegt dat de kennismaking met diverse godsdienstige opvattingen haar leert „te zien dat alle religies ons onderwijzen om gerechtigheid na te streven. Van al deze tradities en opvattingen heb ik geleerd dat geloof niet alleen iets is dat we uiten in de kerk en in gebeden, maar vooral in de manier waarop we ons leven leiden, ons werk doen en onze roepingen nastreven”, zei ze.

De meeste actieve en overtuigde christenen hebben deze weg al bewandeld en kwamen tot één conclusie: Het christendom is waar en Jezus is de Enige Weg tot behoud en gerechtigheid.

En het klinkt zo mooi, hè? Samenvattend: ‘Je geloof in praktijk brengen.’, maar dan zou ze als ze echt christen zou zijn ook weten dat er maar één God is! Haar Joodse man moet dat vrijwel dagelijks belijden, maar ook hij gelooft niet in die ene ware God!

Harris promoot abortus. In feite dient ze dus gewoon de duivel. De valse geest achter alle niet-christelijke religies.

Dynamiek

Anthea Butler, hoogleraar religie aan de University of Pennsylvania, zegt dat de multireligiositeit van Harris helemaal past bij de gangbare godsdienstige opvattingen en trends in de VS. „Bijna niemand in Amerika gaat op godsdienstig gebied meer helemaal in het spoor van zijn ouders”, zegt ze in de National Catholic Reporter. „Steeds vaker kiezen Amerikanen een andere religieuze identiteit voor zichzelf en kunnen ze later opnieuw van koers veranderen als ze trouwen met een partner die een ander geloof aanhangt.”

De afval is ook in de VS inmiddels in volle gang! Het ooit “christelijke” land heeft in 1963 afscheid genomen van God en is sinds die tijd in een vrije val terecht gekomen. Criminaliteit explodeerde, de resultaten van kinderen op school implodeerde. Drugsgebruik nam hand over hand toe, en het gebrek aan respect is zo slecht dat leerkrachten de politie moeten bellen om een leerling uit de klas te verwijderen.

Ja, dat interreligieuze werkt “goed”!

Opvallend is dat deze dynamiek zich ook manifesteert bij de vicepresidentskandidaat van de Republikeinse Partij, J.D. Vance. Als kind werd hij opgevoed door zijn oma, die protestants was. Vervolgens werd hij atheïst, trouwde daarna met een hindoeïstische vrouw en bekeerde zich in 2019 tot het rooms-katholicisme. Tijdens de Republikeinse Nationale Conventie vertelde zijn echtgenote, Usha Vance, hoe haar man zich aanpaste aan het vegetarische dieet van de familie. Voor conservatieve evangelicals die zich de principiële Mike Pence herinneren, is dat religieus zwalken van de tweede man binnen de Republikeinse partij een moeilijk te verteren punt.

Een eerste opmerking. Blijkbaar beschouwt het Reformatorisch Dagblad het christendom als een religie. Maar als je ooit wedergeboren bent, dan heb je de Heilige Geest ontvangen, en kun je nooit het bestaan van God meer ontkennen. De transformatie van protestants naar atheïst is dus absoluut onmogelijk.

We kunnen van Vance dus ook stellen dat hij religieus is, maar geen christen! “Religieus zwalken” is meerdere heren dienen. Een Bijbelse onmogelijkheid!

Harris zegt overigens wel dat de christelijke leer voor haar „van eminent belang” is. „De kerk speelt bij mij nog steeds een voorname rol. Ik ontvang bij mijn kerkbezoek niet alleen rijke, motiverende gedachten, maar ook nog iets anders: een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid waardoor we duurzame relaties kunnen opbouwen en er voor elkaar kunnen zijn in tijden van nood.”

Natuurlijk zegt zij dat in een land waar nog bijna 50% van de kiezers aangeeft ergens in de verte iets met het christendom te maken te hebben. Iets anders zeggen zou haar te veel stemmen kosten!

Privégesprekken

De huidige vicepresident zegt ook dat ze tot op de dag van vandaag nog geregeld bidt. „Privégesprekken hebben met God”, noemt ze dat. Daarin vraagt ​ze ​om „kracht en bescherming, hulp om goede beslissingen te nemen en het juiste te doen”.

En dan gelooft het Reformatorisch Dagblad dat dit waar is? Het is een gestolen term uit het christendom. God is tegen moord, en dat zou Hij in al die privégesprekken nooit hebben gezegd dat ze moet stoppen met haar bloeddorstige en moordzuchtige campagne?

Dat ze haar “gevoel van gemeenschap en saamhorigheid, waardoor we duurzame relaties kunnen opbouwen en er voor elkaar kunnen zijn in tijden van nood” dan ook maar eens in praktijk moet gaan brengen en al die moorden moet stoppen en gaan zorgen voor adequate oplossingen?

Gelooft u het?

Volgens Harris leert de Bijbel dat geloof een werkwoord is. „We moeten het geloof actief leven en het laten zien.” Als voorbeeld noemt ze dat haar ouders haar als klein kind meenamen naar een mars voor burgerrechten. „In de kinderwagen duwden ze me voort. Dat was geloof in actie.”

Geloof is een werkwoord. Eén van de activiteiten van christenen moet het opkomen voor de zwaksten in de maatschappij zijn (hadden we nog maar een samenleving!). Dus opkomen voor de ongeborenen.

Moord is een ook werkwoord in de Bijbel, maar wel één die door God radicaal afgewezen wordt!

De Bijbel is voor de toekomstige presidentskandidaat een boek dat haar inspireert en praktische lessen biedt. Maar ze beschouwt de Bijbel niet als een historische beschrijving van Gods handelen met de mens. „Ik lees de Bijbel van tijd tot tijd om frisse ideeën op te doen”, zegt ze in een interview met het tijdschrift van de Sojourners, de Amerikaanse organisatie die strijdt voor sociale rechtvaardigheid.

Ik wordt haast misselijk als ik dergelijke woorden lees! Beseft het Reformatorisch Dagblad wel dat zij ook lezers hebben die deze nonsens wel serieus nemen?

Over haar Godsbeeld zegt Harris in een gesprek met Religion News Service: „De God waarin ik altijd heb geloofd is een liefdevolle God, een God Die ons vraagt ​​om anderen te dienen en op te komen voor anderen, vooral degenen die niet rijk of machtig zijn.”

Weer zo’n typerend hypocriete uitspraak! “op te komen voor anderen, vooral degenen die niet rijk of machtig zijn”. Zeg me: Wie is er onmachtiger dan een ongeboren baby?

Ze heeft natuurlijk zelf vanuit haar rijke positie wel makkelijk praten, maar ik kan me niet herinneren dat ik haar ooit zoiets in praktijk heb zien of horen brengen. Dit in tegenstelling tot Trump van wie meerdere “goede” acties bekend zijn.

Voor Harris is de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan de samenvatting van de boodschap van de Bijbel. „Daarin lees ik wie mijn naaste is”, zegt ze in een interview met het blad La Croix. „Jezus vertelt ons dat je naaste niet alleen de persoon is die naast je woont, die in dezelfde auto rijdt als jij, die dezelfde postcode heeft. Jezus vertelt ons dat je naaste die man is die langs de kant van de weg zit, die je voorbijloopt, die tegenslagen heeft gehad. Die verdient onze zorg en aandacht.”

En weer… Mooi babbelen, maar de praktijk? Met name in de steden onder links bestuur in de VS werd de hulp aan daklozen verboden. Eén van de mensen die zich daar mee bezig hield was Pastor Bob Beeman. Hij had een uitgebreid systeem van voedselvoorziening voor daklozen en de mensen aan de onderkant van de maatschappij.

Ook het drugsgebruik is nooit succesvol aangepakt in de VS, dus gingen meestal linkse staten maar over tot legalisering, wat een explosie van dodelijke verkeersongevallen tot gevolg had.

Abortus

Haar multireligieuze opvattingen hebben ook als consequentie dat ze wars is van het stellen van strikte normen zoals conservatieve christenen die ontlenen aan de Bijbel. „Eenieder moet vrij zijn in zijn of haar geweten”, zegt ze in een interview met La Croix. „De apostel Paulus schrijft in Romeinen 14 dat ieder mens zijn eigen keus mag maken.”

We pakken Romeinen 14 er even bij…

Daar schrijft Paulus met name over eten en dagen. Maar wat zegt Paulus ook?

Laten wij dan niet langer elkander oordelen, maar komt liever tot dit oordeel: uw broeder geen aanstoot of ergernis te geven.
Rom. 14:13

Hoeveel christenen in de VS en wereldwijd ergeren zich niet aan de moorddadige praktijken van de abortusindustrie?

Want indien uw broeder door iets, dat gij eet, gegriefd wordt, wandelt gij niet meer naar de eis der liefde. Breng niet door uw eten hem ten verderve, voor wie Christus gestorven is.
Romeinen 14:15

En laat ik dan toch even meegaan met de uitbreiding die Harris makkelijk toevoegt. Zij claimt dat God liefde is, haalt Romeinen 14 selectief aan zoals het haar uitkomt, maar vergeet vers 15 wat stelt dat zij ‘niet meer naar de eis der liefde wandelt’ door haar liberale opvatting over abortus.

Zo laten wij dan najagen hetgeen de vrede en de onderlinge opbouwing bevordert.
Romeinen 14:19

Dat doet ze dus ook al niet. Abortus is een ware splijtzwam in de VS gebleken! De invoering van abortus heeft geen vrede gebracht, maar een decennialange strijd! Abortus bevordert geen opbouwing, want het zaagt de poten onder de tafel van de maatschappij vandaan! Hoeveel miljoenen aan potentieel talent en gaven zijn niet verloren gegaan? Het is dus geen opbouw, maar afbraak!

Vanuit die overtuiging wil Harris geen „bevoogding” van zwangere vrouwen die een abortus overwegen. Na het besluit in 2022 van het Amerikaanse hooggerechtshof om het federaal recht op abortus af te schaffen, zet ze zich in voor een federale wet die dat recht juist garandeert. Dat ze daarbij categorisch weigert om aan te geven tot wanneer de ingreep mag plaatsvinden, levert haar van de kant van de Amerikaanse prolifebeweging het verwijt op abortus tot de geboorte te willen toestaan. Dat verwijt vindt de Democratische Partij onterecht.

In de VS mogen de staten veel meer bepalen dan de provincies bij ons. Daarom zijn de verschillen tussen de staten ook zo groot. Het verwijt van de prolifebeweging is niet onterecht. Er zijn al meerdere stemmen opgegaan om abortus inderdaad tot de geboorte toe te gaan staan. Maar Harris weet dat dat standpunt ook binnen de democrats nog verder gepromoot moet worden en dat kost tijd. Zou ze zich daar nu voor uitspreken, er van uit gaande dat zij dat is, dan kon haar dat weleens teveel stemmen kosten.

Overigens beperkt de strijd van Harris voor legalisering van abortus zich niet tot haar inzet om te komen tot wetgeving. Als procureur-generaal diende ze reeds een appel in bij het Amerikaanse hooggerechtshof om het verzoek af te wijzen van winkelketen Hobby Lobby. Dat bedrijf wilde geen ziektekostenverzekering voor anticonceptie betalen, omdat de eigenaar op religieuze gronden bezwaar heeft tegen zwangerschapsafbreking. De opperrechters gaven Harris echter geen gelijk.

Zoals we uit deze alinea zien is ook haar bewering “„Eenieder moet vrij zijn in zijn of haar geweten”, zegt ze in een interview met La Croix. „De apostel Paulus schrijft in Romeinen 14 dat ieder mens zijn eigen keus mag maken.” ” dus met een kilopak zout te nemen, want ze wil anderen dus maar al te graag dwingen om haar overtuigingen na te leven! Gelukkig hadden de opperrechters van de VS meer gezond verstand.

Progressieve koers

Ook bij andere ethische vraagstukken zoals de lhbti-rechten en de genderproblematiek kiest Harris voor een uitgesproken progressieve koers. Nu zij in de race om het presidentschap de plaats van Biden moet gaan innemen, gaf de Ethische Commissie van de Zuidelijke Baptisten afgelopen maandag een waarschuwende verklaring uit.

Daarin stelde de commissie dat Harris in de verschillende rollen die ze heeft bekleed, „de toegang tot abortus en de vernietiging van ongeboren levens heeft verdedigd, het bijbelse idee van huwelijk en seksualiteit heeft ondermijnd en de bescherming van religieuze vrijheid heeft verzwakt”. Vandaar dat de commissie opriep tot gebed, „opdat Harris, mocht ze de nominatie veiligstellen, een wonderbaarlijke verandering van hart zou hebben en beleid en wetgeving zou nastreven die de waardigheid van de ongeborenen zou bevorderen, het gezin zou versterken en de rechten op religieuze vrijheid zou beschermen”.

Die wonderbaarlijke verandering van hart zou inderdaad goed zijn. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor het land! Helaas gaat deze site niet voor niets over de eindtijd, dus de kans daarop wordt kleiner en kleiner.

De afgelopen jaren heb ik meerdere antwoorden gelezen van Bijbelgetrouwe Bijbelleraren op de vraag “Waarom komt de VS niet voor in de eindtijdprofetieën?” Zij zijn er stuk voor stuk van overtuigd dat de VS zoals wij die kennen niet zal blijven bestaan. Er zijn diverse mogelijkheden wat er gaat gebeuren, maar Harris een actievere rol in die ondergang zal spelen dan Trump, lijkt me voor de hand liggend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *