Een bizar bericht op facebook bleek waar. De zelfmoordcapsule is legaal in Zwitserland
Dit bericht triggerde mij om eens verder te kijken. Dit kan toch niet waar zijn? Nou… dat is het wel!
“Sarco” machines, 3D geprinte capsules ontworpen voor het ondersteunen van zelfmoord met hulp, hebben een juridisch onderzoek doorlopen en mogen nu in Zwitserland worden toegepast, aldus Swissinfo.
Prototype
Het prototype is in Nederland ontworpen door Dr. Philip Nitschke. De op een doodskist lijkende capsule zou in 2022 klaar moeten zijn voor gebruik in Zwitserland, zei hij tegen Swissinfo. Hoewel de Zwitserse benadering vereist dat vloeibare natriumpentobarbital moet worden ingenomen, kan Sarco een vreedzame dood leveren zonder het gebruik van gereguleerde middelen.
“Het voordeel voor de persoon die het gebruikt is dat zij geen toestemming hoeven vragen. Ze hoeven er geen speciale “arts” bij te betrekken die de naald inbrengt. Ook hoeven ze geen lastige drugs te kopen”, zei Nitschke bij een demonstratie van de Sarco afgelopen jaar.
“De capsule wordt van binnenuit geactiveerd en kan naar een locatie worden gebracht waar de persoon wil sterven, zoals een outdoorlocatie of het terrein van een organisatie die hulp bij zelfmoord levert”, zei Nitscke tegen Swissinfo. “Eenmaal geactiveerd vult de capsule zich met stikstof en laat het zuurstofgehalte snel dalen, waardoor de persoon het bewustzijn verliest en uiteindelijk sterft zonder stikken of in paniek te raken”, vervolgde hij.
Landen
Nederland, Zwitserland, België, Luxemburg, Canada en Colombia staan hulp bij zelfmoord toe. Maar al deze landen hebben wel allemaal andere regels, volgens The Guardian. Bijna alle landen en staten die deze praktijk toestaan vereisen dat mensen een ongeneeslijke of terminale conditie hebben waar geen remedie tegen is en waar zij door lijden.
Zwitserland heeft geen wetten die de zelfmoord met hulp verbieden en ziet hulp bij zelfmoord slechts als een overtreding als het gedaan wordt vanuit egoïstische motieven. In Nederland kan euthanasie worden aangevraagd door iedereen die ouder is dan 12 en die lijdt aan “ondraaglijk lijden met geen kans op verbetering”. Bij kinderen jonger dan 16 is toestemming van de ouders nodig.
Jeroen Recourt, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, zei dat de “grote meerderheid” van euthanasiegevallen in Nederland gaat om ouderen die een ernstige ziekte, zoals kanker, hebben, aldus Trouw.
In 2020 bereikte euthanasie in Nederland een top met 6938 uitgevoerde procedures, een stijging van 9% in vergelijking met 2019, aldus Dutch News.
“Deze cijfers zijn onderdeel van een grotere ontwikkeling”, zei Recourt tegen Trouw. “Steeds meer generaties zien euthanasie als op lossing tegen ondraaglijk lijden,” voegde hij toe, “maar de gedachte dat euthanasie een optie is in het geval van hopeloos lijden is erg geruststellend”