Leugens over hittegolven in de media

Spread the love

De afgelopen dagen werden we gebombardeerd met artikelen over hittegolven in Zuid-Europa. Dat bleken leugens, dus schuiven ze een stukje op…

En nu is op RTL Nieuws het Midden-Oosten aan de beurt…

50 graden en temperatuur loopt op: alleen elite in Midden-Oosten heeft airco

Wat mij dan eigenlijk nog het meest verbaasd, of dat moet ook verzonnen zijn, is dat een auteur, Pieter Munnik, zijn eigen naam ook nog durft en wil verbinden aan zo’n artikel.

Kaartje

Om zijn betoog “kracht” bij te zetten plaatst hij er een kaartje bij. Gelukkig dit keer niet in kleuren die doen denken aan Dante’s Inferno, maar gewoon een landkaartje met wat temperaturen er op.

Dan valt gelijk op dat het met de “50 graden in het Midden-Oosten” nogal meevalt en dat dat slechts om één plaats blijkt te gaan, namelijk Al Başrah in Irak.

Analyse van het kaartje

Op het kaartje worden 8 temperaturen vermeld met een gemiddelde temperatuur van 40,875 graden. De “50 graden in het Midden-Oosten” is dus een overdrijving van maar liefst 10 graden!

Er blijkt slechts 1 plaats te zijn die de vermelden “50 graden” haalt en waarom die gelijk maar representatief wordt gemaakt voor het hele Midden-Oosten is mij eerlijk gezegd geen raadsel, want het past keurig in het beeld van de paniekzaaierij die we de afgelopen weken over de temperaturen zagen.

Dan lees je in de tekst van het artikel:

maar voor mensen in het Midden-Oosten bereikt de thermometer nu al de 50 graden.

Dat kan twee dingen betekenen:

  1. Nu in de zin van “zo vroeg in het jaar”
  2. Nu al in de zin dat het steeds heter wordt in het gebied.

Beiden blijken verbijsterend eenvoudig te controleren.

Al Başrah

De enige plaats op het kaartje die daadwerkelijk de vermelde 50 graden bereikt. Dus ging ik op zoek naar wat informatie over het klimaat c.q. weer in Al Başrah.

Op de site Beste Reistijd is een pagina over Al Başrah en daaruit blijkt iets heel interessants…

De gemiddelde temperatuur in Al Başrah is in zowel juli als augustus maar liefst 47 graden. De GEMIDDELDE temperatuur. Er zijn dus warmere dagen en koudere dagen. Juni doet het met een gemiddelde van 45 graden trouwens ook niet gek en zelfs mei (40) en september (43) vallen nog in de “paniekzone” van afgelopen week.

Al Başrah heeft een woestijnklimaat. De temperatuur overdag is warm tot heet, terwijl het ’s nachts ook koud kan zijn. Regen zul je hier niet snel hebben. De gemiddelde jaartemperatuur voor Al Başrah is 34°C …

De gemiddelde jaartemperatuur is maar liefst 34 graden. In januari is het “slechts” 19 graden, dus dan ontkom je er eenvoudigweg niet aan dat er ook een paar warmere maanden moeten zijn om dit gemiddelde te halen.

Nu en de toekomst

RTL heeft het over “Extreme hitte van wel 50 graden Celsius…”, maar die temperatuur blijkt voor die landen dus “normaal” te zijn. Vervolgens komt er een “klimaatwetenschapper” aan het woord die stelt dat het met name in de steden halverwege deze eeuw nog warmer kan worden.

Dat lijkt me logisch. Ook bij ons is het in de steden aanzienlijk warmer en laten we maar eerlijk zijn: Het bomenkapbeleid van de afgelopen jaren heeft dat ook keurig in de hand gewerkt!

De temperaturen, en het lijkt me dat iedereen dat wel kan beamen, in straten met bomen zijn aanzienlijk lager dan in straten zonder bomen. Daarom is het verbijsterend dat een stad als Amsterdam duizenden bomen heeft gekapt. Dat bij de aanleg van nieuwbouwplannen amper plaats is voor hoge, schaduwgevende bomen. De temperatuur wordt op deze manier inderdaad door menselijk handelen verhoogd.

Jona en de boom

Ik moest opeens denken aan de geschiedenis van Jona. Jona ging naar Ninevé en preekte daar dat als de inwoners van de stad zich niet zouden bekeren, de stad zou worden vernietigd.

Jona was na zijn preek de stad uitgewandeld richting het oosten en ging van een afstandje toe zitten kijken hoe de stad vernietigd zou gaan worden. Dat gebeurde niet omdat de inwoners zich bekeerden en Jona werd boos.

Het was heet en de hut die Jona gebouwd had, gaf blijkbaar niet genoeg verkoeling. Dus God liet een boom opschieten die wel verkoeling gaf en Jona was “zeer verheugd”.

Toen God die boom een dag later weer weghaalde, de zon opkwam en er een hete oostenwind waaide, was Jona niet meer “zeer verheugd”.

De waarde van één boom kan voor één mens, maar ook voor een hele groep, enorm zijn!

Waarom worden dan over ter wereld de bomen in de steden gekapt, waardoor de temperaturen alleen maar stijgen in die steden?

Conclusie

Ook met dit weerbericht blijkt dus feitelijk, in tegenstelling tot wat RTL beweert, niets aan de hand te zijn! Bij een gemiddelde temperatuur van 47 graden is 50 graden niet uitzonderlijk heet.

Het is opmerkelijk hoe de berichtgeving nu weer verschuift van onze regio, via Zuid-Europa naar het Midden-Oosten. Alles in de jacht op hoge temperaturen en paniekverhalen. Als het in Noord-Europa niet werkt omdat het daar te koud is voor de tijd van het jaar, dan nemen we Zuid-Europa. Blijkt dat niet te kloppen? Dan rectificeren we niet, maar stappen over naar het Midden-Oosten.

Het is hetzelfde verloop als we zagen met de klimaatterminologie. Uiteindelijk werd het de nietszeggende term “klimaatverandering”. Daar schreef ik in dit artikel al meer over.

In dat artikel schrijf ook meer over wat de wereld nog te wachten staat.


UPDATE

En die update kon al in recordtempo…

RTL Nieuws heeft nu zelfs een “liveblog” over de hitterecords en de kop “Hitterecord na hitterecord in Miami, bosbranden Griekenland te zien vanuit ISS”

Hitterecord na hitterecord in Miami

Maar ze beginnen met “Opnieuw meer dan 40 graden in verschillende Zuid-Europese landen” waarvan al uitgebreid is aangetoond dat dat regelrechte leugens zijn!

Je moet uiteraard wel eerst de trackingcookies van RTL accepteren, anders krijg je de berichten niet eens te zien! Voor dit artikel heb ik dat dus gedaan, maar ze worden direct weer verwijderd!

De claim is dat er maar 26 hitterecords verbroken zouden zijn, met temperaturen van wel 100 graden Fahrenheit. Misleidend dat RTL dat zo laat staan, want dat klinkt voor Europeanen natuurlijk wel heel indrukwekkend!

Maar omgerekend blijkt dat over ca. 37 graden te gaan.

En dan lezen we op klimaatinfo

Een ander uiterste zijn zonnige, dagen met temperaturen die soms wel oplopen tot maar liefst veertig graden.

Dus temperaturen van 40 graden Celsius zijn niet uitzonderlijk voor Miami…

Goed, ze komen niet dagelijks voor

Bosbranden te zien vanuit ISS

Wauw, dat klinkt indrukwekkend! En dat zal ook vast de bedoeling zien. Maar wacht even… Google maps is in staat om de hele wereld in behoorlijk detail zichtbaar te maken en er in de jaren ’50 al een vliegtuig vloog met zulke goede camera’s dat zij bij Mach 3 konden zien wat jij op het strand voor drankje dronk.

Overigens zijn de branden dus niet te zien, slechts de rookpluimen die zij veroorzaken en die door de wind meegevoerd worden. Er is dus feitelijk niets over de branden zelf te concluderen.

Inmiddels is bekend dat tenminste een deel van de branden aangestoken is. De claim dat bosbranden veroorzaakt zouden worden door de “klimaatverandering” is sowieso onzin. Hoge temperaturen en droogte alleen veroorzaken geen brand. Er moet altijd een ontstekingsbron zijn. Een achteloos weggegooide peuk, een BBQ die wat te enthousiast opgestookt wordt, vonken uit een schoorsteen of van een slecht onderhouden elektriciteitsnetwerk, blikseminslag, een uit de hand gelopen baldadigheid, of gewoon brandstichting zoals we elke keer opnieuw ook weer horen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *