Facebook besloot onlangs om haar naam te wijzigen in Metaverse. Een term die al langer blijkt te bestaan. Tijd om er eens wat dieper in te duiken.
Laten we eens beginnen met een video van Satya Nadella, CEO van Microsoft
Bron: Twitter
Zoals je ziet biedt Metaverse technisch gezien best een aantal leuke dingen. Maar persoonlijk vindt ik het wel erg ver gaan dat ons leven geïmplementeerd lijkt te worden in een digitaal universum, metaverse.
Een aantal termen die ik hieronder zal bespreken, komen ook al in het filmpje voor. Zoals we ook al in mijn “omicron”-artikel zagen zijn de termen die gebruikt worden niet nieuw, maar bestaan zij allemaal al langer.
Metaverse
Oorspronkelijk komt de term uit 1992, uit de roman “Snow Crash” van Neal Stephenson. Hij beschreef een visie van een “computer gegenereerd universum”.
In the lingo, this imaginary place is known as the Metaverse. Hiro spends a lot of time in the Metaverse.
Zuckerberg legde uit dat de term “meta” van het Griekse woord voor “verder, daarop, vervolgens”, komt. En daar heeft hij gelijk mee. Het is een stap verder, zowel in de fysieke wereld als in de technologische wereld. Maar het blijft vaag.
Ninety percent of the time, the meaning won’t substantially change. That’s because the term doesn’t really refer to any one specific type of technology, but rather a broad shift in how we interact with technology.
Wired
De term is langzaam verschoven van fictie naar wetenschap om de plaats van de ervaring van de virtuele realiteit aan te duiden. Het is in feite een nep-universum verzonnen door satan omdat hij niet in staat is een echt universum te scheppen zoals God deed?
Eindelijk is de techniek er om een dergelijk nep-universum te realiseren. Feitelijk is alle techniek die op dit moment voorhanden is, voldoende om de uitrol van de diverse zaken die in Openbaring beschreven staan te realiseren.
Natuurlijk omschrijft hij het als “imaginary”. Zijn eerste tactiek was om de mensheid er van te overtuigen dat hij (satan) niet bestaat. Dus alles wat niet bestaat, of waarvan mensen denken dat het niet bestaat, is opeens veel minder problematisch.
Als je kijkt naar de kinderprogramma’s van tegenwoordig zie je dat die doorspekt zijn van geweld en occultisme. Maar zolang de ouders op zondagmorgen liever uitslapen dan op hun kinderen te letten, en het ’s ochtends te druk hebben om zelf de deur uit te komen en de kinderen dus maar voor de TV kwakken, kunnen deze beelden dag-in-dag-uit in de kwetsbare kinderbreinen gepompt worden.
We lezen met enige regelmaat berichten dat de daders van gewelddadige acties steeds jonger worden. Maar niemand durft nog steeds de link te leggen met het dagelijks inpompen van geweld bij kinderen, waardoor die leren dat geweld DE oplossing voor al je problemen is.
En als er al een keer een serieus rapport is dat de link durft te leggen, dan zijn er altijd wel weer die het ontkennen. De reacties van de ouders die, als gevolg van de conclusies van zo’n rapport, hun verantwoordelijkheid op zouden moeten pakken, spreken ook boekdelen. En uiteraard zijn het altijd de kinderen van anderen die het doen, nooit die van henzelf.
In dit kader denk ik ook aan de uitspraak van een CEO van IBM, die een aantal jaren geleden stelde dat we God niet meer nodig hebben omdat de computer en internet Zijn rol over hebben genomen.
Daarmee komt de naam Metaverse toch wel in een heel ander licht te staan.
In deze schijnwereld kun je zijn wie je wilt. De serie “The Big Bang Theory” laat daar iets van zien als Wolowitz, in de normale wereld een nerd, dus loser, in een videospel met een zijn karakter een volledig andere persoonlijkheid blijkt te hebben. Alleen zijn slechte eigenschappen blijken in beide werelden hetzelfde te zijn.
Gravatar
Veel computergebruikers kennen de “gravatar”. Bij elke site maakt er gebruik van. Ooit was het niet meer dan een al dan niet grappig plaatje, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een “Globally Recognized Avatar“. Inmiddels gaat het een stap verder en claimt men dat de grootste organisaties die we kennen gebruik maken van de gravatar. Hij kan inmiddels ook aardig wat meer en onder meer links, foto’s, contactgegevens, portemonnee-adressen (crypto) en andere gegevens bevatten.
Het is ook gewijzigd van een grappig plaatje naar een foto van jezelf. Als je dat wilt. Maar de gravatar “breidt je openbare profiel uit en is zichtbaar wanneer je een bericht of reactie plaatst en online communiceert.” Het is dus onderdeel van je virtuele online persoonlijkheid.
Avatar
Zoals uit de voorgaande omschrijving over Gravatar blijkt, is de avatar de basis er van. Maar wat is een avatar?
Bij de zoektocht kom ik nogal bizarre omschrijvingen tegen.
- De incarnatie van een hindoeïstische god, in het bijzonder vishnu, in menselijke of dierlijke vorm
- Een belichaming of manifestatie, als kwaliteit of concept
- Een tijdelijke manifestatie of aspect van een blijvende entiteit.
- Een beweegbare afbeelding die een persoon in een virtuele omgeving of in cyberspace representeert.
Nou klinkt nummer 4 nogal onschuldig, maar dan is mijn vraag waarom er voor deze naam gekozen is. De achterliggende gedachte achter de (gr)avatar was dat je kunt zijn wie of wat je wilt. Het staat je bij het kiezen van een gravatar namelijk (nog!) volkomen vrij welke afbeelding je wilt gebruiken.
Maar tegelijkertijd zien we nu dus ook een duidelijke ontwikkeling naar steeds herkenbaarder gravatars, zodat je virtuele en fysieke persoonlijkheden steeds meer met elkaar versmelten.
De scheidslijn tussen de echte wereld en de virtuele wereld vervaagt steeds meer. En weer moeten we concluderen dat science fiction films ons daar al voor waarschuwden. Hoe lang is de mens nog de kroon op de schepping? Hoe lang zal het nog duren voordat de machines ons van die troon hebben gestoten zoals satan probeerde God van Zijn troon te stoten en zichzelf boven Hem te plaatsen?
Is het dan niets anders dan satanisch dat machines ons straks van de troon stoten? Lees hieronder de toekomstvisie van Samsung maar eens. En we zien de ontwikkeling ook nu al. Pas je niet binnen “het systeem”, dan is het al behoorlijk lastig om een hypotheek of verzekering te krijgen. Het openen van een bankrekening kan bij de meeste banken nog slechts online en ondanks alle daar aan verbonden risico’s wordt je verplicht je complete ID via internet te versturen. (De overheid adviseert dat niet te doen, maar banken als ICS (onder meer Visa), KNAB, en anderen plaatsen zichzelf boven de wet en eisen het alsnog)
Deze “virtuele wereld” wordt ons langzaam opgedrongen middels VR-technieken, AR-technieken, en termen als avatars, gravatars, en noem maar op. Deze virtuele realiteit dringt steeds verder in ons dagelijks leven door.
Nu is het nog videobellen, maar hoe lang gaat het duren voor we als hologram overal ter wereld aanwezig kunnen zijn? Klinkt als een complot? Hoogleraar Bart Smolders werkt al jaren aan de 6G-techniek. En wat omhelst die techniek, behalve nog veel sneller internet?
Samsung’s toekomstvisie voor 2028 behelst onder meer de 6G-techniek met onder meer “hologrammen, digitale replica’s en verlengde realiteit”.
Een opmerkelijke quote, met een even opmerkelijke datum:
The subsequent explanation illustrates how technology has always been meant to serve humans, but by 2030, our concern will be how we can better serve machines.
Samsung’s toekomstvisie
De machine wordt superieur aan de mens! Techniek was oorspronkelijk bedoelt om ons als mens te dienen. Om ons leven prettiger, makkelijker, spannender, beter, te maken. In 2030 – de door Schwab gestelde datum van”The Great Reset”, zou – volgens Samsung – onze zorg zijn hoe wij machines beter kunnen dienen.
Deze ontwikkeling zien we nu al. Probeer maar eens een hypotheek aan te vragen als iemand die net niet binnen het standaardplaatje past. Banken doen moeilijk of maken het onmogelijk. Wijzen de aanvraag bij voorbaat af omdat die niet binnen “het systeem” past. Dat speelt nu al.
Alles moet geautomatiseerd, dus gestandaardiseerd worden. Er is geen ruimte meer voor maatwerk. Er is geen ruimte meer voor persoonlijke aandacht. Alles moet gericht zijn op het ‘dienen van het systeem’. Iedereen hetzelfde, alle neusjes dezelfde kant op! Denk nog even aan de drie punten uit de film.
Dit artikel is gerelateerd aan mijn artikel over Omikron