De oudste bekende ster in het universum dreigt een “wetenschappelijke crisis” te ontketenen.
Deze ster, “ouder dan het universum” verbijsterd wetenschappers. Hij suggereert dat er iets fundamenteel mis is met de “The Big Bang Theory”.
En dan gaat het niet over de serie, waar nerds ook al de nodige teleurstellingen over op internet hebben gepost.
Een ster die “ouder dan het universum” is verbijsterd wetenschappers en suggereert dat er iets fundamenteel fout is met de oerknal-theorie.
Gedetailleerde metingen van de snelheid van uitzetting van het universum, gebaseerd op de relativiteitstheorie van Einstein, dateren de oerknal circa 13,8 miljard jaar geleden.
Echter, recente analyse van een ster bekend als “Methusalems ster” met gebruik van Hubble Telescoop, suggereert dat die 14,5 miljard jaar oud is. Ongeveer 700 miljoen jaar ouder dan het universum.
De ster van Methusalem, met codenaam HD 140283, is voor het eerst gecatalogiseerd in 1912 en staat op 190 lichtjaren van de aarde.
Analyse van de ster heeft uitgewezen dat hij heel weinig ijzer bevat. Dat suggereert dat de ster gevormd is voordat dat element gemeengoed werd in het universum.
Experts die in juli een conferentie in Californië bezochten in een poging het mysterie op te lossen, blijven verbijsterd. Eén van de toonaangevende astronomen beschreef het als een “wetenschappelijke crisis”.
De meest voor de hand liggende uitleg (werkelijk? – red.), volgens de Britse wetenschapper Robert Mattheuws, is dat er iets fout is met onze huidige schatting van de ouderdom van het universum.
Dit is afhankelijk van accurate metingen van de afstanden tussen sterrenstelsels, en de snelheid waarmee zij uit elkaar bewegen.
Nieuwe methoden
De huidige methoden van het meten van de kosmische expansie zijn in het verleden onbetrouwbaar gebleken.
Er worden nieuwe methoden ontwikkeld, onder meer door de analyse van zwaartekrachtgolven. Die zijn echter nog niet geavanceerd genoeg om de paradox van de ster van Methuselah te ontrafelen.
Een andere mogelijke verklaring voor de tegenstelling kan te maken hebben met “zwarte energie”. De mysterieuze kracht die werkt als een tegenpool van zwaartekracht.
Astronomen denken al dat zwarte energie een kritieke rol heeft gespeeld in de oerknal, maar ze hebben geen idee waar het vandaan komt.
Roberts gelooft dat degene die het probleem oplost een “wetenschappelijke revolutie” tot stand zal brengen.
Het is een raadsel van kosmische omvang: Hoe kan het universum sterren bevatten die ouder zijn dan het universum zelf?
schreeft Roberts in een artikel voor de in de VAE-gevestigde uitgever “The National”
Dat is het onoplosbare raadsel waar astronomen die proberen de ouderdom van het universum vast te stellen nu voor staan.
Bron: Mirror