Oftewel,
“Knus en veel te klef samen tegen Trump”.
is de kop van een opiniestuk op de RTLZ-website.
Een artikel dat zeker de moeite van het lezen waard is en dit keer zonder reactie van mij zelf.
Een interessant artikel om te lezen, vandaag dat ik vandaag in eerste instantie wilde volstaan met het plaats van een link naar het artikel.
Helaas is onze ervaring met de media nogal wisselend. Soms mogen dergelijke artikelen blijven staan, maar het gebeurt geregeld dat zij na commentaar van lezers (of aandeelhouders?) worden aangepast of verwijderd.
Daarom kopieer ik ook van dit artikel de oorspronkelijke tekst, zodat duidelijk blijft over welk artikel het gaat
Opinie
Knus en veel te klef samen tegen Trump
08 augustus 2019 06:19
De gruwelijke schietpartij afgelopen zaterdag in de Amerikaanse stad El Paso is de schuld van Donald Trump. Dat zeggen Democratische politici, journalisten, televisiepanels en schrijvers van opiniestukken. Uit een manifest, dat wordt toegeschreven aan de dader, blijkt dat de seriemoordenaar tegen de komst van Mexicanen en andere hispanics is.Uit zijn manifest blijkt ook dat hij tegen ‘rassenvermenging’ is. De man reed in 10 uur naar de grensstad El Paso en schoot daar in een Walmart-winkel 22 levens en die van hun familie en geliefden in een paar momenten aan flarden.
Hoe is dit Trump zijn schuld? De Democratische presidentskandidaat Beto O’Rourke somt op: “De moslimban, het hebben over ‘minderwaardige’ mensen, kinderen in kooien stoppen, een voorkeur hebben voor immigranten uit Noord-Europa, dit racisme…het is allemaal een uitnodiging voor geweld.”
Een indrukwekkend rijtje. En O’Rourke is nog niet klaar: “Trump omschrijft Mexicaanse immigranten als verkrachters en criminelen. Deze schietpartij kan niemand verbazen. Stop met vragen of Trump een racist is, want natuurlijk is hij dat.” De interviewster kan het beamen.
De kwalificatie ‘‘racist’ is Trump al vele malen opgespeld. In de week vóór de schietpartij sprak hij een zwarte volksvertegenwoordiger aan op de erbarmelijke omstandigheden in diens district Baltimore. Trump had het over wijken “geteisterd door ratten, waar geen mens zou willen wonen.” Het bracht een zwarte commentator van CNN tot woede en tranen.Beschuldigingen van racisme vergezellen Trump al zijn hele presidentschap. Hij kreeg het zwaar te verduren na de rellen in Charlottesville. In een reactie op de rellen zou hij, volgens de Democratische oppositie en journalisten, neo-nazi’s over hun bol geaaid hebben door te zeggen dat er hele aardige mensen rondliepen aan beide kanten. Dus ook aan de kant van de neo-nazi’s.
Het leverde hem een storm van verontwaardiging op én de cover bij drie journalistieke reuzen: Time, The New Yorker en Der Spiegel. Maar niet zoals Trump het graag gewild zou hebben. Het vermoeden was dat de president met deze vriendelijke woorden voor neo-nazi’s het extreem-rechtse deel van zijn achterban te vriend wil houden.
Een uitleg die hout had kunnen snijden als Trump inderdaad had gezegd waar iedereen vanuit ging wat ie had gezegd. Maar dat was niet het geval. Wie de beelden van de persconferentie terug ziet hoort Trump de neo-nazi’s expliciet veroordelen. De aardige mensen, zegt Trump, zitten aan beide kanten van de vreedzame demonstranten.
Een medewerker van CNN vertelt hier het hele verhaal en hoe journalistieke onzorgvuldigheid (opzet of niet) resulteert in een hardnekkige onwaarheid, die tot op de dag van vandaag voortleeft als waar.
Een excuus van de journalistieke reuzen zit er niet in.
Donald Trump ontbeert tact en stijl en dat maakt van hem de hork die we zien. Hij valt aan in alle richtingen. Van Nancy Pelosi tot Joe Biden en Elizabeth Warren. Van Alexandria Ocasio-Cortez tot Ilan Omar en Elijah Cummings.
Anders dan de geëmotioneerde televisiecommentator probeert aan te tonen, is er geen sprake van een racistisch patroon. Behalve voor de liefhebbers van identiteitspolitiek, die doorgaans kritiek op een gekleurd persoon zien als een aanval op de hele groep.
Ook Trumps woordgebruik – als in ‘geteisterde’ wijken – is moeilijk als ‘racistisch’ overeind te houden. Zeker nu blijkt dat de zwarte afgevaardigde van het district Baltimore exact dezelfde woorden gebruikt als de president.
En dan de bewijslast van de Texaanse politicus Beto O’Rourke voor Trumps ‘racisme’ en de claim dat zijn retoriek uitnodigt tot geweld. Dat laatste is een aanname zonder enig bewijs Gelijk aan de bewering dat grappen van Johan Derksen aanzetten tot geweld tegen homo’s.
In het licht van de aanslag in El Paso gaat het vooral om de uitspraken van Trump dat Mexicaanse immigranten ‘verkrachters en criminelen’ zijn.
Uitspraken die in headlines gebeiteld staan als “Trump noemt Mexicaanse immigranten verkrachters en criminelen” (AP/New York Times), “Trump beschrijft Mexicaanse immigranten als verkrachters” (L.A. Times) en “Hij noemt Latino immigranten criminelen en verkrachters” (Huffington Post).
Het lijkt in de nieuwsberichten dat hij álle immigranten benoemt als criminelen en verkrachters. Maar dat is niet het geval. Trump heeft het in de betreffende speech over criminaliteit die meekomt met de illegale oversteek naar Amerika.
Dat was toen en is nog steeds een probleem van formaat. Alleen al in Texas is het aandeel van illegale immigranten 40 duizend delicten per jaar. Die gegevens horen bij zijn pleidooi voor het indammen van de illegale immigratie.
Op een zelfde manier blijft Trump ten onrechte de ‘eigenaar’ van de uitspraak dat illegale immigranten beesten (‘animals’) zijn. Senator Dianne Feinstein tweette: “Immigranten zijn geen beesten. De uitspraken van de president zijn zeer beledigend en racistisch.”
Voor wie het echt horen wilde gebruikte Trump de omschrijving ‘beesten’ niet voor illegale immigranten, maar exclusief voor de leden van de meedogenloze Salvadoraanse gang MS-13. De New York Times kwam alsnog met de context en een rectificatie.
Er was op zaterdag nóg een schietpartij. In Dayton schoot een jongen in 30 seconden 9 mensen dood. Hij had zich via sociale media bekend gemaakt als sympathisant van Antifa en de politici Elizabeth Warren en Bernie Sanders. Ik heb in de media geen beschuldigingen gezien richting Warren en Sanders.
In acht jaar Barack Obama vonden er tien van zulke schietpartijen plaats. Was Obama daar ooit schuldig aan?
Hoe cynisch het politieke theater ook is, je kunt het Democratische kopstukken als Joe Biden en Beto O’Rourke nauwelijks kwalijk nemen dat zij zo’n verschrikkelijke aanslag hun vijand Trump in de schoenen willen schuiven. Maar het is niet om aan te zien dat nieuwsorganisaties dat kritiekloos faciliteren en hun eigen vooringenomenheid al lang niet meer onder stoelen of banken willen steken.Democratische politici, journalisten en schrijvers van opiniestukken zitten veel te knus tegen elkaar aan. Allemaal met dezelfde politieke agenda op schoot: Trump moet ten koste van alles volgend jaar weg.
Bron: RTLZ