Maken we ons eigenlijk echt wel zorgen om de klimaatverandering, of geven eigenlijk ook milieulobbyisten en politici heimelijk toe dat het niets anders is dan een verkapte manier van extra belastingheffing en is er feitelijk met het milieu niets aan de hand?
Het laatste lijkt sterk het geval. Nieuw onderzoek laat zien dat de zondag steeds vaker een gewone winkeldag wordt:
Zondag wordt gewone winkeldag
Zondagen worden in Nederland steeds meer een gewone winkeldag, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker CityTraffic. Terwijl doordeweeks en op zaterdag het aantal bezoekers van winkelgebieden terugloopt, stijgt dat aantal op zondag. Sinds vorig jaar mei bepalen gemeenten zelf of winkels open mogen op zondag. Daarvoor was er een maximum van twaalf koopzondagen per jaar en mochten alleen gemeenten met een toeristisch karakter toestemming geven voor meer koopzondagen. Sinds die regel is afgeschaft, is het ook in een aantal middelgrote steden elke zondag koopzondag.
Bron: Sprout Nieuwsbrief 15 december 2014
Dit staat natuurlijk haaks op het geschreeuw over het milieu, energiebesparing, uitstoot van fijnstof etc, etc, en verbazingwekkend genoeg zien we de politiek niet ingrijpen en horen we ook de milieulobby niet protesteren. Vreemd, heel vreemd. Zelfs Groenlinks is weer eens oorverdovend stil.
Economische groei is er niet zoals uit het artikel blijkt, want de koopdagen verschuiven van doordeweeks en zaterdag naar de zondag. Dat betekent dat winkels een dag langer open moeten. Deze dag moet dus alle apparatuur draaien die normaal gesloten uit zou staan, wat dus een stijging van het energieverbruik van grofweg 14% met zich meebrengt. Toch lichtelijk verbijsterend met al het geroep om ons heen dat we er alles aan moeten doen om het energieverbruik te laten dalen.
Een logische conclusie is dat op termijn de economie feitelijk krimpt, want als er geen extra inkomsten gegenereerd worden, maar wel extra kosten, dan dalen de winsten van ondernemingen (dalende aandelenkoersen, winstuitkeringen, reorganisaties, ontslagen (zwaardere werkdruk voor de resterende werkenden, hoger ziekteverzuim)), en dus ook de belastingopbrengsten voor de overheid (terwijl het aantal uitkeringen en de ziektekosten stijgen), waarna de rekening wederom bij de burger gelegd zal gaan worden. Die burger is hierdoor dus twee keer het kind van de rekening!
Daarnaast gaan dus ook auto’s van zowel winkelend publiek als personeel van deze winkels een dag vaker de weg op. Het milieu loopt deze ‘broodnodige’ rustdag dus mis en krijgt minder kans te herstellen. Waar zijn al die gesubsidieerde milieuclubs nu opeens met hun protest? Het lijkt erop dat ze hopen dat er op deze manier mee belasting binnenkomt zodat hun subsidie veiliger is. Een andere reden kan ik niet bedenken voor de oorverdovende stilte.
Een ander verschijnsel waar we steeds over horen is dat de werkdruk van werkenden in Nederland onacceptabel hoog is geworden. Ook die roep is volledig in tegenstelling met deze ontwikkeling, dus blijkbaar maken de arbodeskundigen zich ook voornamelijk druk om hun eigen baan, of we krijgen straks een enorme golf van nieuwe burnout-patiënten over ons uitgestort. En dan denk ik vooral aan de kleine zelfstandigen die gedwongen worden een dag extra te werken, maar te klein zijn om personeel in dienst te nemen.
De minister klaagde al dat met name zzp-ers te weinig bijdragen aan het sociale stelsel, maar er wel van kunnen ‘profiteren’, dus dan lijkt dit beleid ook weer haaks te staan op deze uitspraken. Dus: Of het beleid van de minister klopt niet, of zijn opmerkingen aan het adres van zzp-ers zijn nergens op gebaseerd.
Historisch onderzoek heeft bewezen dat economieën die zich houden aan zes dagen, één dag rust, beter presteren dan economieën die dat niet doen. Een mooi voorbeeld is nog steeds Duitsland, één van de sterkste economieën van Europa, waar nog op heel veel plaatsen de winkels zaterdag om 14 uur sluiten.
Maar goed, we weten dat wij het beter weten, zelfs als de feiten iets anders bewijzen. Het gemeentelijk beleid is natuurlijk ter bevordering van lokale winkels, ten koste van de winkels uit de omliggende gemeenten. Die gemeenten worden dan gedwongen om ook de winkels op zondag open te laten gaan, en daarmee ontstaat het bekende sneeuwbaleffect waarmee het uiteindelijke totaaleffect negatief zal worden in plaats van positief.
Andere feiten over het milieubeleid
Die uitwijzen dat het milieubeleid een wassen neus is zijn de verkeersmaatregelen die worden genomen om even een dwarsstraat te noemen. Overal worden rotondes aangelegd, terwijl die enorm veel extra brandstof kosten en de uitstoot van fijnstof verhogen omdat er voor de rotonde geremd moet worden en daarna weer opgetrokken.
Ook het beleid rond de maximumsnelheden geeft aan dat het milieubeleid niet klopt. Veel moderne auto’s hebben allang geen 4- of 5-versnellingsbak meer. Mijn auto heeft bijvoorbeeld een 8 versnellingsbak, maar mijn vorige had een 6-versnellingsbak. Beide automaat. En daarbij doet het verschijnsel zich voor dat deze auto’s rond de grote steden waar 80 km/h geldt, allebei in een lagere versnelling blijven rijden dan zou kunnen. Bij 90 km/h schakelen ze allebei wel door naar de overdrive en rijden dan veel zuiniger.
Eén antwoord op “De hypocrisie van het milieu- en winkelbeleid”