Saudi-Arabië heeft een visum geweigerd aan een reporter die onder onderdeel uitmaakt van het persteam van het Witte Huis van de krant Jerusalem Post. De journalist is Jood, maar geen Israëliet. Is hier sprake van antisemitisme?
Michael Wilner is journalist van de Jersulem Post en is gestationeerd in Washington als correspondent bij het Witte Huis. Hij is een Amerikaanse Jood die niet het Israëlische burgerschap heeft en nooit in Israël heeft gewoond.
Rond het middaguur van 24 maart twitterde Wilner:
Saudi-Arabië heeft mij een visum geweigerd om de reis van Obama deze week te verslaan
Wilner is de enige journalist in het team van het Witte Huis van wie de toegang tot Saudi Arabië is geweigerd.
Het Witte Huis heeft nog niet openbaar gereageerd, maar volgens de Jerusalem Post heeft Susan Rice, adviseur Nationale Veiligheid, er op aan gedrongen dat het visum verstrekt zou worden. Ook Tony Blinken, een assistent van President Obama, zou een verzoek hebben ingediend bij Adel bin Ahmed al-Jubeir, de Saudi-Arabische ambassadeur in de VS.
In een andere tweet beantwoordde Wilner een journalist van AL Monitor die vroeg:”Enig idee waarom?” met:
geen flauw idee
In een verslag van het incident in Politico wordt Wilner aangehaald uit een reactie via email
De politiek van de VS ten aanzien van het Midden-Oosten is een belangrijk pijler van de onderwerpen die onze krant verslaat – deze reis was belangrijk voor ons. We kunnen alleen maar aannemen dat de beslissing van Saudi-Arabië gebaseerd is op discriminatie
Officials van de regering van Obama hebben op privétitel tegen de pers bevestigd dat er sprake is van discriminatie tegen de krant.
Bron: Jewish Press