Antibiotica zijn sinds jaar en dag een belangrijk wapen in de strijd tegen bacteriële infecties. Maar hun effectiviteit wordt gedwarsboomd door de ontwikkeling van resistentie voor antibiotica. Daardoor gaan bacteriën niet meer dood na een kuur. Een gevaarlijke ontwikkeling. Wetenschappers doen daarom onderzoek naar de precieze manier waarop bacteriën resistent worden.
Recent werd verslag gedaan van een onderzoek naar een nieuwe superbug, de zogenaamde Staphylococcus sciur. Volgens de onderzoekers toonde eerder genetisch onderzoek aan dat deze gevaarlijke bacterie een nieuw gen, cfr, had ontwikkeld. Is cfr inderdaad een nieuw gen, ontwikkeld door een bacterie? Dr. Georgia Purdom, moleculair geneticus, gaat daar in haar blog op in:
Het cfr-gen zetelt op een mobiel element en kan gemakkelijk van de ene op de andere bacterie worden overgebracht. Het cfr-eiwit draagt chemische groepen over aan de ‘ribosoom’, een ‘eiwitfabriek’. Die groepen verhinderen dat antibiotica zich bindt aan de eiwitfabriek. Het gen is gevonden in de MRSA-bacterie en helpt bacteriën diverse soorten antibiotica te weerstaan. Het gen is dus een belangrijke bondgenoot van bacteriën!
Bron: http://blogs.answersingenesis.org/blogs/georgia-purdom/2011/05/12/bacteria-keep-outsmarting-antibiotics/