Door de reactie op het maken van een simpele fout is het leven van een 10-jarige Pakistaanse en dat van haar familie, in een hel veranderd.
Het meisje, een leerlinge van de Colony High School Havelian, maakte een spelfout tijdens een proefwerk, waardoor de betekenis van een woord wat naar Mohammed verwijst werd omgedraaid. In plaats van ‘naat’ (lof), schreef zij ‘lanaat’ (vervloeking).
Voor de hele klas werd Faryal stevig aangepakt en ondanks haar verklaring zich te hebben vergist, naar de directeur gestuurd. Het nieuws over de vermeende belediging van Mohammed verspreidde zich als een lopend vuurtje en de directie beschuldigde haar vervolgens van godslastering, waarna de religieuze autoriteiten ingelicht werden. Daarnaast organiseerde de directie met de bewoners van het dorpje een demonstratie waarin werd geëist dat er aangifte tegen het minderjarige meisje zou worden gedaan, dat zij van school zou worden gestuurd en dat haar familie zou worden verbannen uit het dorp.
De menigte riep leuzen tegen Christenen en moslimgeestelijken noemden het voorval een ‘samenzwering tegen de islam’.
Ondanks de verklaring onder tranen van het kind en haar moeder, en de aangeboden excuses EN de verklaring van moslimgeestelijke Maulana Syed Ali Ejaz dat zij onschuldig is, werd er toch een straf opgelegd,
zodat ze de rest van haar leven nooit meer tegen de islam durft te zijn
Het schoolbestuur heeft Faryal van school verwijderd om de gemoederen te bedaren. Moslimgeestelijken hebben lokale autoriteiten onder druk gezet om haar moeder te ontslaan en het gezin te verbannen.
De Masihi Foundation vroeg twee islamitische geestelijken in Islamabad om hun mening over deze zaak.
Het is de onschuldige fout van een kind. Veel moslimleerlingen in de madrasses spreken Arabische woorden verkeerd uit waardoor de betekenis er van veranderd. Je kunt een kind niet straffen voor een eerlijke fout. Ze is pas tien jaar oud en zal dit trauma haar leven lang met zich meedragen. Faryal Bhatti overkomt dit alleen maar omdat ze Christen is. Ik protesteer tegen het besluit om het jonge kind en haar moeder te verjagen.
aldus Maulana Mehfooz Ali Khan.
Bisschop Anthony Rufin:
Nu worden zelfs christelijke scholieren het slachtoffer van beschuldigingen wegens godslastering. De samenleving is zo intolerant, dat zelfs een kleine fout grote aandacht krijgt. De geestelijke leiders hebben besloten een kind te straffen wat niet eens begrijpt wat het fout gedaan heeft.
Zij hadden haar uit moeten leggen wat zij fout gedaan heeft, als het werkelijk zo fout was. Daarmee hadden ze haar vertrouwen gewonnen en de religieuze dialoog een dienst bewezen. Maar zij hebben precies het tegenovergestelde gedaan.
Bron: KN/Asianews