Zoals met enige regelmaat gemeld blijkt dat uitgestorven gewaande planten- en diersoorten niet uitgestorven zijn. Nu is het Baardmos terug van weggeweest. Onlangs zijn op Texel maar liefst 19 exemplaren gevonden tijdens een inventarisatie op het militaire oefenterrein, aldus de Dienst Vastgoed Defensie. Extra bijzonder is dat het mos is aangetroffen op de grond omdat het normaal op boomtakken en stammen groeit.
De natuur verrast de wetenschap dus weer eens en blijkt sterker te zijn dan de wetenschappelijke kennis 🙂
Wel vreemd is dat wetenschappers dachten dat het uitgestorven was, want in de afgelopen eeuw is het plantje in 1991 weer gevonden in Soerendonk (Noord-Brabant) in een moerasbos. Daarvoor is Gelig Baardmos in de periode 1900 – 1910 het laatst gezien.
Het gedeelte waar het Gelig Baardmos nu is gevonden is een ongebruikt deel van het oefenterrein waar zich na 1995 jonge duinen hebben gevormd. De natuur kan zich in dit gebied, de Hors, vrij ontwikkelen. Behalve de pionierduingraslanden waarin Gelig Baardmos groeit, zijn hier ook natte duinvalleien met veel soorten. Door de vrije inwerking van wind en water zijn overgangsgebieden ontstaan tussen nat en droog en zout en zoet waar veel planten- en diersoorten zich thuisvoelen.
Bron: Nieuws.nl & Natuurbericht.nl